Bărbaţii care sforăie au o speranţă de viaţă mai redusă decât cei care dorm în linişte. Mai mult, cei trecuţi de vârsta a doua şi care suferă de această boală respiratorie au de două ori mai multe şanse să moară în orice clipă, susţin cercetătorii britanici, citaţi de „The Daily Mail“. Întrucât milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de sforăit, cercetătorii americani de la Universitatea „Johns Hopkins“ din Baltimore au analizat comportamentul şi starea de sănătate a 6.000 de bărbaţi şi de femei cu vârste de peste 40 de ani.
La începutul studiului, testele medicale la care au fost supuşi subiecţii au arătat că relaxarea muşchilor gâtului face ca respiraţia să se oprească de zeci de ori în timpul somnului.
Atunci când aerul este pompat din nou în plămâni, somnul este întrerupt, iar victima simte o hurducătură. Adesea, cei care sforăie tare se simt extrem de obosiţi pe parcursul zilei.
Totodată, cercetătorii au stabilit că o treime din cei care au participat la studiu aveau probleme grave cu sforăitul, respectiv 8% din bărbaţi şi 3% din femei. Respiraţia acestora se oprea până la de 30 de ori într-o oră.
Pe parcursul a patru ani, 1.047 dintre subiecţi au murit. Problemele de inimă au fost cele mai des întâlnite cauze ale decesului. Însă tot mai multe boli au ajuns să fie asociate cu această tulburare comună, precum diabetul sau Alzheimerul. În plus, cei care sforăie sunt mai expuşi accidentelor de maşină din cauza oboselii acumulate.