Zona situată între Cluj şi Huedin este una dintre puţinele în care obiceiurile localnicilor se păstrează intacte de sute de ani. Principalele atracţii turistice ale zonei sunt bisericile fortificate, unele datând chiar din secolul al XIII-lea, şi camerele de oaspeţi, garnisite cu obiecte tradiţionale.
Citeşte şi Din Australia în Ţara Călatei, călăuzit de o „transilvaniacă”
O excursie în Ţara Călatei vă poate scăpa de grijile cotidiene şi vă va oferi, chiar şi după câteva ore petrecute în zonă, o perspectivă complet nouă asupra împrejurimilor Clujului. Zona este una din puţinele din ţară în care localnicii şi-au păstrat tradiţiile de sute de ani şi în care, cu ocazia sărbătorilor, aveţi ocazia de a admira un port popular impresionant.
Biserici fortificate
Principala atracţie a zonei o reprezintă bisericile fortificate, cu tavan împărţit în pătrate pictate, aflate în aproape fiecare sat dintre cele 42 care cuprind, din punct de vedere geografic, Ţara Călatei. Cea mai pitorească este, spun numeroşii turişti care viziteză zona, cea din satul Văleni, care datează din 1261, când, pe dealul care străjuieşte localitatea, s-a ridicat o capelă.
Ulterior, aceasta a fost extinsă până la dimensiunile unei biserici parohiale, iar în perioada invaziilor tătarilor a fost fortificată cu două rânduri de ziduri. Nu este, însă, singura de acest gen, astfel de biserici aflându-se şi la Mănăstireni, Mărgău, Izvoru Crişului sau Sâncraiu.
Pe lângă biserică, Văleniul oferă şi oportunitatea de a vedea, în casele ţăranilor de origine maghiară, modul în care aceştia ştiu să îşi păstreze tradiţiile.
În majoritatea gospodăriilor, există o cameră special amenajată, în care se află costume populare, broderii, mobilier sau ceramică datând de sute de ani. „Cele pe care le am eu sunt de pe vremea străbunicii”, ne sp