Consumaţi vegetalele la cel mult trei zile din momentul cumpărării, iar pe cele congelate nu le dezgheţaţi înainte de a le găti. Sursa: Hepta
Pentru a-şi păstra cât mai mult din vitamine, legumele ar trebui consumate cât mai proaspete. „Nu este recomandat nici măcar la frigider să le ţinem mai mult de două, cel mult trei zile din momentul cumpărării”, recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
În ultimii ani, s-a constatat că legumele pot avea un conţinut mai scăzut de vitamine în momentul achiziţionării lor, comparativ cu perioada în care au fost culese.
Nu preparaţi vegetalele la cuptorul cu microunde
„Optaţi pentru legume de sezon, întrucât au mai multe vitamine şi un gust specific mai accentuat. Păstraţi-le în frigider, într-un vas acoperit, pentru a evita scăderea conţinutului de vitamine (excepţie fac cartofii noi)”, recomandă specialiştii campaniei „Pentru o viaţă echilibrată”, lansată de „Maggi”.
În cazul legumelor congelate, nu le păstraţi în frigider mai mult de 3-6 luni. „Legumele congelate nu trebuie să sufere nicio congelare-decongelare. E o regulă de bază pentru a nu se pierde din vitamine. Când cumpărăm legume congelate este bine să le ţinem, până acasă, într-o sacoşă termoizolantă. Atunci când gătim supe şi ciorbe şi folosim legume congelate nu trebuie să le decongelăm”, recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Cel mai benefic mod de preparare a legumelor este cel prin fierbere în abur. Trebuie ştiut că, cu cât le fierbem mai mult, cu atât îşi pierd din vitamine. „Eu nu recomand sub nicio formă să preparăm, decongelăm, încălzim legumele, de altfel nici un alt tip de mâncare, la cuptorul cu microunde pentru că apar modificări neobişnuite”, mai completează profesorul Gheorghe Mencinicopschi.
Legumele trebui