Din înscrierile făcute pe marginile paginilor unor cărţi de aici, aflăm și numele primului cititor de carte din Severin, dar și date despre trecerea unei comete pe deasupra orașului. În cadrul Muzeului Regiunii Porțile de Fier, funcționează și o bibliotecă extrem de interesantă, cărțile de aici fiind căutate cu destul de mare interes de cercetători, istorici și chiar doctoranzi. Chiar dacă fondul de carte numără doar 15.000 de volume, majoritatea dintre ele sunt lucrări de rezonanță ale unor mari oameni de elită. Printre aceștia se numără arheologii Grigore Florescu, Frații Berciu, dar și renumitul arheolog Dumitru Tudor.
De altfel, aici se găsesc și cărțile renumitului Alexandru Bărcăcilă, cât și lucrări vechi și extrem de importante donate muzeului de către mari personalități ale județului și țării.
Carte veche de peste 400 de ani
Una dintre cele mai vechi cărți existene în această bibliotecă, a fost tipărită în 1590 la Tipăritura Papală din Roma. „ Este vorba de o carte ce cuprinde legislaţie medievală italiană de drept orăşenesc. Este scrisă în latină şi a fost scrisă pe hârtie fabricată manual. Dar cea mai mare parte a cărţilor sunt de specialitate arheologie şi istorie, cărţi de specialitate despre epoca romană atât din România, cât şi din Serbia, Bulgaria, Germania, etc. Avem şi cărţi tipărite în vremea lui Constantin Brâncoveanu ”, declară şefa bibliotecii din cadrul muzeului, Catrinel Bosoancă.
Carte extrem de interesantă pentru Severin
Cea mai interesantă carte însă existentă în această bibliotecă, a fost tipărită prima dată în Creta în 1693 și apare în România în 1706. „Este vorba de cartea „Viaţa Sfântului Vasile şi Înfricoşătoarele Vămi ale Văzduhului”. Este scrisă în alfabetul chirilic, iar din însemnările existente pe marginea colilor, se poate spune cine a fost primul cititor de car