Fermierii primesc subvenţii în funcţie de numărul de animale din bătătură. De la ferme până în registrele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), turmele au sporit cu 15%.
Creşterea este numai pe hârtie, căci verificările au scos la iveală că declaraţiile femierilor nu sunt adevărate, potrivit directorului general al APIA, Daniel Constantin.
În fiecare an, fermierii din zootehnie beneficiază de plăţile naţionale directe complementare. Subvenţia se acordă în funcţie de numărul de animale declarate.
1,2,3..
Ciobanii au depus anul acesta 45.300 cereri pentru a primi subvenţia pentru 6,8 milioane de oi sau capre. Alte 233.599 cereri au fost depuse pentru plata subvenţiei pentru 1.392.195 de bovine.
Regulamentele europene obligă APIA să aleagă aleatoriu un eşantion format din 15% dintre fermele care beneficiază de plăţi. După terminarea primei verificări, se va face un supracontrol la 1% dintre ferme.
Astfel, când angajaţii APIA au terminat cu număratul, au descoperit că numărul real al oilor aflate în proprietatea celor care au cerut plata subvenţiei era cu 15% mai mic decât cel declarat.
Situaţia nu este singulară, fiind descoperite nereguli şi în cazul crescătorilor de bovine.
Fermierii declară pe propria răspundere câte animale deţin. Dacă APIA face verificările în teritoriu înainte ca subvenţia să intre în contul fermierului, atunci acesta va primi plata doar pentru numărul de animale deţinut cu adevărat.
În situaţia în care verificările au loc după efectuarea plăţii, fermierul trebuie să returneze banii primiţi pentru animalele fictive. Totodată, timp de trei ani de la constatarea neregulilor, nu va mai beneficia de sprijin financiar.