Experţii europeni au stabilit patru ipoteze în care virusul A/H1N1 ar putea evolua în statele UE. În cea optimistă, mor 40.000 de oameni, în cea pesimistă - 3,5 milioane. Sursa: Reuters
Între 40.000 şi 3,5 milioane de europeni ar putea muri din cauza gripei A/H1N1, arată un raport publicat marţi de Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (CECBT).
Experţii europeni iau în calcul patru scenarii în care virusul ar putea evolua în această iarnă şi propun grupurile-ţintă de populaţie care ar trebui să fie vaccinate cu prioritate. Copiii sub doi ani şi personalul medical sunt în fruntea listei de priorităţi. Specialiştii români spun că în România se va ţine cont de recomandările europene când se va decide care sunt cei care vor beneficia de vaccinul ce va fi gata la noi cel mai devreme în luna noiembrie.
Cele patru variante de lucru
În cel mai optimist caz, virusul gripei noi va evolua aşa cum s-a întâmplat în acest an în SUA: numărul de bolnavi (rata de atac) va fi între 10% şi 20% din populaţie, cu puţine infecţii la persoanele în vârstă şi cu decese la cele care aveau boli cronice. În rândul bătrânilor, decesele vor fi mai reduse decât în cazul gripei de sezon, pentru că ei se pare că au deja ceva imunitate la A/H1N1.
În cea de-a doua variantă luată în calcul de CECBT, numărul de bolnavi va fi între 5% şi 10% din populaţie, mai ales copii şi tineri. Decesele sunt mai numeroase în rândul vârstnicilor cu boli cronice. Cel de-al treilea scenariu estimează o evoluţie asemnătoare cu cea a gripei din Hong Kong, din 1968.
„Numărul de cazuri a fost ridicat la toate grupele de vârstă, însă cel a deceselor a fost moderat”, arată experţii europeni. În cel mai grav scenariu, gripa nouă va evolua asemeni cele spaniole din 1918. Atunci, rata de atac a fost ridicată, 35% din populaţie luând v