Intrarea in insolventa a unor retaileri mari, SPAR, Ultra Pro Computers si Trident, loviti puternic de criza si de extinderea agresiva a lanturilor internationale de magazine, blocheaza credite de milioane de euro acordate de banci mari din piata, printre care Unicredit, Romexterra sau ING.
Executorii bancari care se lupta sa recupereze peste 10 milioane de euro de la retelele de magazine intrate in insolventa in acest an au acum mainile legate, pentru ca odata cu deschiderea procedurii toate creditele acestor companii catre furnizori si banci se blocheaza. Bancile insa au un avantaj fata de furnizorii acestor retele: au cerut garantii retailerilor atunci cand au acceptat sa-i finanteze.
„Practic, executorii judecatoresti si cei bancari nu mai pot face nimic din momentul intrarii companiei debitoare in insolventa, pentru ca orice actiune de chemare in judecata sau de executare silita se suspenda", afirma Dorina Gont, purtatorul de cuvant al Camerei Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucresti.
Cei mai mari creditori
Bancile sunt cei mai mari creditori ai retelelor de magazine, pentru ca in ultimii ani retailerii locali si-au finantat majoritatea proiectelor de expansiune prin credite, pentru a tine pasul cu dezvoltarea lanturilor internationale de magazine. Furnizorii spun, la randul lor, ca si taxele de listare pe care le-au platit operatorilor au sustinut extinderea retelelor de magazine.
„Chiar daca expunerea bancilor este mai mare decat a furnizorilor, ca valoare a creditelor, aceasta este mult mai bine garantata. Spre deosebire de practicile din strainatate, in Romania furnizorii nu au garantii pentru marfa livrata, pentru ca acest lucru ar presupune costuri de asigurare", explica Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania.
In general, bancile pun gaj pe mag