Autorităţile din România au dezvăluit intenţia de a folosi Austria drept model în reformarea sistemului de tratament împotriva cancerului. Sursa: Vlad Stănescu
Christoph Zielinski, expert în oncologie şi directorul Centrului Oncologic din Viena a declarat, ieri, pentru publicaţia Romanian Times, că e efectuat o vizită în ţara noastră pentru a purta o serie de discuţii cu specialiştii români în domeniu cu privire la viitorul sistemului medical de tratare a cancerului din România.
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, apreciază colaborarea cu medicul austriac şi subliniază că mulţi dintre pacienţii români bolnavi de cancer au beneficiat de tratamentul de înaltă calitate al profesorului Zielinski, însă, "din nefericire, au fost nevoiţi să călătorească până în Austria pentru asta".
"Dorim să implementăm soluţii terapeutice pentru cazurile de cancer din România", a mai spus ministrul Bazac.
Mai multe speranţe
Pe agenda Ministerului Sănătăţii se mai află şi deschiderea a două noi instituţii oncologice în Iaşi şi Timişoara, iar valoarea sumei alocate pentru tratarea bolnavilor de cancer în România se va ridica la 170 de milioane de euro. Anul acesta, Programului naţional de oncologie i-a fost repartizată suma de aprox. 596,6 milioane de lei, similar cu cea din 2008, sumă care a fost suplimentată săptămâna trecută cu 120 milioane de lei.
În premieră, de la 1 septembrie, şi în secţiile de oncologie din spitalele româneşti vor intra în vigoare protocoalele terapeutice pentru cancerul de sân, cancerul de colon, de col uterin şi de prostată. Ghidurile terapeutice stabilesc paşii pe care medicii îi vor aplica din momentul intrării pacienţilor în cabinet sau în spital - metodele de investigare, tehnicile şi terapiile medicamentoase sau chirurgicale care trebuie folosite, în funcţie de patologie şi de stadiul ac