Să editezi carte de teatru nu este una din marile dorinţe ale editorilor noştri. O fac doar unii - cei care se consacră domeniului cu toată inteligenţa, dar şi cu înţelegerea că această literatură de specialitate şi nu numai este necesară. Pare dificil, mai ales în 2009, când criza loveşte de-a dreptul în valori. Totuşi, carte de teatru apare şi e de bună calitate, chiar dacă nu vedem rafturile librăriilor şi ale bibliotecilor încărcate cu aşa ceva. De zece ani se îndârjeşte să publice astfel de cărţi Florica Ichim, redactor-şef al revistei Teatrul azi, publicaţie editată de Fundaţia Culturală "Camil Petrescu". Sub această siglă comună au fost lansate şase serii, însu-mând peste 50 de volume-supliment ale revistei: Dramaturgi de azi; Dramaturgie clasică; Eseuri, cronici, însemnări teatrale; Galeria teatrului românesc; Mari regizori ai lumii şi seria "Camil Petrescu".
ÎN PREGĂTIRE
Prezentarea noilor lucrări editate de Teatrul azi - Fundaţia Culturală "Camil Petrescu" ţine în special de anumite evenimente desfăşurate toamna şi primăvara; festivaluri, premiere, colocvii sau conferinţe. Din discuţia cu Florica Ichim, care este foarte supărată, deoarece comisia AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional) nu a acordat în acest an finanţare pentru apariţia revistei, am aflat că sunt în pregătire mai multe volume de teatru care trebuie să apară până la sfârşitul anului.
Asta după ce, în toamna anului trecut şi în primăvara acestui an, au fost lansate titluri fie de autori remarcabili, fie despre celebrităţi teatrale, printre care "Teatrul meu" de Pippo Delbono, "Întâlnire cu Robert Wilson", "Carte cu Gina Patrichi" de Mircea Morariu, "Teatrul spaniol contemporan", vol. 2 etc.
"În acest an umplem un gol serios, cu diverse cărţi. În cadrul Festivalului Naţional de Teatru din noiembrie vom organiza, cu Institutul Poplonez, un colo