Proprietăţile au rămas neocupate după ce multe firme care nu-şi mai puteau acoperi cheltuielile au tras obloanele.
Dacă în urmă cu un an era foarte greu de găsit un spaţiu comercial într-o zonă centrală a municipiului, iar preţurile depăşeau 50 de euro pe metru pătrat, acum multe dintre ele stau neocupate. Criza financiară i-a afectat mai ales pe micii comercianţi, care ocupau zeci de spaţii comerciale din municipiul Botoşani. Agenţii imobiliari spun că, deşi preţul chiriilor a scăzut în medie cu 20-30%, chiriaşii întârzie să apară.
„Dacă la închirierea locuinţelor cererea este mai mare decât oferta, în schimb la spaţiile comerciale am constatat o scădere drastică. Deşi preţul chiriilor a scăzut destul de mult faţă de anul trecut, tot nu avem clienţi”, a spus Corneliu Timofte, agent imobiliar.
Şi Locativa are probleme
Nici Locativa SA, societatea aflată în subordinea Consiliului Local, care are în administrare aproape 60 de spaţii comerciale, nu a reuşit să le închirieze pe toate. „Noi stăm ceva mai bine pentru că avem doar vreo cinci spaţii comerciale libere din aproximativ 60 aflate în administrare. Înainte era bătaie pe spaţiile comerciale ale Locativa, dar acum situaţia s-a mai schimbat”, a spus Florinel Gornea, directorul general al Locativa SA.
O afacere foarte bună pentru cei care aveau spaţii comerciale era închirierea acestora către bănci, obţinând astfel un profit foarte bun. Între timp băncile nu au mai deschis noi agenţii, ba dinpotrivă unele au mai renunţat la sedii şi au preferat să rămână cu mai puţine puncte de lucru în Botoşani. În prezent preţul chiriilor pentru un spaţiu comercial variază în 3 şi 30 de euro pe metrul pătrat în funcţie de zonă, de suprafaţă şi de dotările de care dispune. Astfel, un spaţiu comercial într-o zonă ultracentrală, cu suprafaţa de 100 de metri pătraţi, se închiriază cu 2.0