Din ce în ce mai multe persoane îşi doresc să facă o operaţie estetică şi îşi pot permite să suporte costurile unei astfel de intervenţii. Înainte de a vă hotărî să apelaţi la serviciile unui chirurg estetician, iată ce trebuie să ştiţi despre ce se întâmplă în perioada postoperatorie.
Datorită progresului tehnologiei din domeniul medicinei, operaţiile estetice nu mai sunt de mult vise imposibil de realizat. Deşi, statistic vorbind, numărul acestor intervenţii chirurgicale creşte pe zi ce trece, ele rămân unele dintre cele mai complicate şi dificile proceduri chirurgicale, în primul rând pentru că se desfăşoară sub anestezie generală.
Istoria chirurgiei estetice şi reparatorii
Se poate spune că vechii egipteni şi indieni sunt precursorii chirurgiei estetice. Încă de acum 3.000 de ani, aceste popoare practicau operaţii de modificare şi reconstrucţie a buzelor, urechilor sau nasului folosind pentru acestea piele prelevată de pe frunte sau de pe obraji. În antichitate, grecii şi romanii făceau operaţii estetice sofisticate şi au lăsat moştenire numeroase înscrisuri valoroase referitoare la activitatea de reconstrucţie osoasă, la sănătatea ţesuturilor organice sau la circulaţia sanguină.
În evul mediu, chirurgia plastică şi cea estetică au fost interzise din motive legate de etică, superstiţii şi spiritualitate, dar şi din considerente fizice, întrucât pe atunci igiena lăsa de dorit. Însă, în timpul Renaşterii, odată cu redescoperirea textelor din antichitate, s-a încercat relansarea chirurgiei estetice. Din cauza erorilor frecvente, dar şi a superstiţiilor, activitatea în acest domeniu nu a fost foarte bogată.
Abia la sfârşitul secolului al XVIII-lea, chirurgia plastică şi de reconstrucţie a început să suscite din nou interesul general. În secolul al XIX-lea, progresele înregistrate în medicină şi în special în domeniul anest