Economia mondiala a inceput sa iasa din recesiune, insa procesul nu va fi unul simplu, a avertizat Fondul Monetar International, scrie BBC News.
Recesiunea a "lasat urme adanci, care vor afecta atat oferta, cat si cererea timp de multi ani pe viitor", a declarat Olivier Blanchard, economist-sef in cadrul FMI.
Consumul din Statele Unite, care reprezinta aproximativ 70% din economia americana, si o mare parte din cererea mondiala nu vor reveni rapid la nivelurile de dinainte de criza, in conditiile in care gospodariile se confrunta cu pierderi de mii de miliarde de dolari in urma declinului pietei rezidentiale si pietelor de actiuni.
Comentariile sale au survenit dupa ce Japonia a urmat in aceasta saptamana Franta si Germania in a inregistra o revenire pe crestere a economiei.
In luna iulie, FMI anunta ca economia "incepe sa iasa din recesiune".
In ultimul sau raport, Blanchard a anticipat de asemenea ca productia mondiala ar putea ramane mai scazuta decat a fost inainte de criza.
Economiile trebuie reechilibrate
Tarile trebuie sa-si reechilibreze economiile pentru ca revenirea sa fie sustenabila, a declarat Blanchard.
Economiile dominate de consum, cum ar fi cea a Statelor Unite, va trebui sa se concentreze mai mult asupra exporturilor, in timp ce cele din Asia vor fi nevoite sa se concentreze mai mult pe importuri si consum, a declarat el.
Blanchard a aratat ca sistemele financiare disfunctionale din multe tari avansate "vor avea nevoie de o perioada indelungata de timp pentru a-si gasi o noua forma".
Intre timp, este posibil ca tarile cu piete emergente sa nu asiste la o revenire a influxurilor de capital la nivelurile de dinainte de criza pe o anumita perioada.
Economistul-sef al FMI mai avertizeaza ca rata somajului nu va atinge un varf pana anul viitor si spune ca majorarea taxelor este inevitabila din c