AJOFM Timiş apelează la ajutorul fundaţii şi ONG-uri pentru a reconverti profesional şomerii din judeţ. Instituţia a ajuns în această situaţie odată cu imposibilitatea de a susţine financiar cursurile pe care le organiza anii trecuţi. Sursa: Adi Pîclișan Cele 11 cursuri de reconversie profesională operate anul trecut de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) din Timişoara nu mai pot fi susţinute financiar, după ce ministerul a înjumătăţit bugetul agenţiilor subordinate. Astfel, conducerea instituţiei s-a simţit obligată să apeleze la organizaţii neguvernamentale în acest sens.
Nevoia de recalificare a crescut
„Nu mai putem plăti toate cursurile de reconversie profesională. Am vorbit cu Fundaţiile Eos şi Rudolf Walther ca să le facă gratuit. Fundaţia Rudolf Walther oferă cursuri de bucătari şi mecanici auto, iar Eos face cursuri de calculatoare”, a declarat directorul adjunct al AJOFM Timiş, Pavel Kaşai.
Pe de altă parte, adresabilitatea pentru aceste cursuri a crescut foarte mult. Majoritatea şomerilor aleg să mai înveţe o meserie, mai ales din anumite domenii considerate „de viitor” fie în alimentaţie, fie coafură – frizerie sau mecanică auto. Şomerii se orientează spre meserii care i-ar putea ajuta să îşi pună pe picioare propria afacere.
Coafura şi mecanică auto, în top
Potrivit reprezentanţilor organizaţiilor negvernamentale partenere cu AJOFM Timiş, cursurile de coafură sau de mecanică auto sunt cele mai căutate de către şomerii din judeţ. „Fiind o fundaţie neguvernammentală, noi am încercat, întotdeauna, să ajutăm cazurile sociale, dar şi pe copiii cu probleme de sănătate. Fundaţia oferă mai multe cursuri, toate gratuit. Avem cel puţin 100 de persoane la doar trei cursuri, iar cele mai căutate sunt cele de coafură şi de mecanică auto”, a spus Otilia Harambaşa, reprezentantă a