* şi aşa, comenzile făcute au fost onorate până acum în proporţie de 44% * unele edituri au anunţat abia după ce s-a făcut comanda că nu mai retipăresc manuale
Nici până în acest an statul nu asigura în totalitate numărul de manuale noi, dar criza a muşcat adînc şi din sumele alocate pentru achiziţionarea de manuale. Un comunicat al Inspectoratului Şcolar arată că în urma centralizării comenzilor de manuale din şcoli, la nivelul judeţului sunt necesare aproape 150.000 de manuale, în valoare de peste 500.000 de lei.
În acelaşi timp. Ministerul Educaţiei a alocat Brăilei puţin peste 150.000 de lei, adică aproximativ 30% din necesar. Având în vedere diferenţa de peste 350.000 de lei dintre suma alocată şi cea necesară, IŞJ a procedat la reducerea tirajului până la 42.000 de manuale, în valoare de peste 150.000 de lei pentru a se încadra în banii daţi. Astfel, s-au trimis comenzi către 33 de edituri, însă şase dintre acestea au anunţat abia ulterior că nu retipăresc manuale pentru anul şcolar 2009 - 2010, astfel că din suma alocată 5% a rămas necheltuită. Pentru această sumă, în perioada 24 - 31 august se vor solicita suplimentări de tiraje în limita fondurilor existente.
Până pe data de 18 august s-au primit la Casa Corpului Didactic manuale şcolare în proporţie de 44% din totalul celor comandate de către IŞJ. "Din experienţa anilor trecuţi, putem spune că până la data de 14 septembrie IŞJ va primi manualele şcolare în procent de 90%, iar celelalte vor veni după 15 septembrie. În toate şcolile din judeţul Brăila manualele noi dar şi cele transmisibile, vor asigura un început firesc de an şcolar. La clasele a XI-a şi a XII-a, elevii îşi vor cumpăra manuale şcolare după ce vor opta pentru manualul alternativ, împreună cu profesorii, în prima oră de curs", a precizat inspectorul general Viorel Mortu.
Cel mai bine se stă la manualele pentru clasele I şi