Jucatorii din sistemul bancar au inceput cu varianta soft a restructurarii: concedii fara plata in loc de reduceri salariale sau concedieri de personal.
Angajatii Bancpost sau ING au intrat sau urmeaza sa intre in concediu fara plata in acest an, pentru reducerea costurilor cu salariile cu sute de mii de euro sau chiar cu peste 1 mil. euro.
„In conditiile economice actuale, masura concediului fara plata poate fi una atat in folosul companiei, cat si al salariatilor. La nivel de angajat se vor evita disponibilizarile, iar in cazul angajatorilor se vor reduce cheltuielile cu salariile", afirma Mariana Vaida, Payroll Manager in cadrul Business Intelligence Alliance (BIA), companie cu activitati de recrutare si payroll.
Spre exemplu, in cazul Bancpost, a opta banca din piata dupa valoarea activelor detinute la sfarsitul anului trecut, salariatilor bancii li s-a solicitat sa isi ia cinci zile de concediu fara plata pana la sfarsitul anului, afirma surse bancare. Trimiterea in concediu fara plata a celor 3.600 de angajati ai Bancpost ar putea insemna economii anuale de aproape 1,1 mil. euro, ca urmare a faptului ca banca nu va acorda salarii pentru zilele de concediu, potrivit unui calcul al ZF.
Numarul mediu de ore lucrate intr-o luna este de 170, iar un concediu fara plata de cinci zile inseamna 40 de ore neplatite. Economia anuala per angajat este astfel de 315 euro. „Unui salariu net de 730 euro/luna ii corespunde un cost total de 1.340 euro/luna", spune Vaida.
Si la ING, unde a fost introdus un sistem de reducere a costurilor cu salariile prin care cei 1.000 de angajati isi iau doua saptamani de concediu fara plata, pe baza de voluntariat, pana la sfarsitul anului, economia s-ar ridica, in medie, la peste 700.000 de euro.
Angajatii din banci au fost in ultimii ani in topul castigurilor salariale, fiind vanati pe salarii de mii