Avahan, proiectul său de 258 de milioane de dolari, pentru bolnavii de SIDA, s-a ,,rătăcit” undeva între şcoala de afaceri şi bordel. Într-o după-amiază umedă, fosta prostituată Fathima urează bun-venit în clinica Mukta, din oraşul indian Pune, unui grup de femei analfabete care încă mai practică cea mai veche meserie din lume şi care trebuie să se protejeze de SIDA. Citiţi mai multe amănunte despre acest subiect în ultimul număr al revistei Forbes, ce se află la chioşcuri, începând de luni 10 august. Clinica face parte din reţeaua de peste 100 de asociaţii non-profit ce lucrează sub umbrela Avahan, o organizaţie ce se ocupă de prevenirea SIDA.
Avahan, care înseamnă „Chemarea la acţiune“, este creaţia celui mai generos filantrop din lume, Bill Gates. Acesta a anunţat public programul –care urma să se desfăşoare pe parcursul a zece ani şi includea 100 de milioane de dolari, în timpul vizitei sale extrem de mediatizate în India, în 2002. Vestea cea proastă este că, în prezent, programul lui Gates se află ,,pe picior de plecare”, iar Fathima este pe cale să-şi piardă sursa de venit.
În martie, Avahan a început să predea frâiele conducerii către organizaţia National AIDS Control, condusă de guvern şi prea puţin dornică să „moştenească“ activitatea. La lansarea din 2003, Avahan şi-a stabilit trei obiective: oprirea extinderii virusului imunodeficienţei umane în India, dezvoltarea programului la nivel naţional şi crearea unui model pe care guvernul să-l poată adopta.
Acum, pe măsură ce încep să-şi reducă din activităţi, cei de la Avahan descoperă că programul nu a realizat niciunul dintre aceste scopuri. S-a investit, în schimb, într-o strategie de marketing de anvergură. Eldred Tellis, directorul Sankalp, un grup din Mumbai care luptă împotriva SIDA şi care a lucrat în cadrul programului lui Bill Gates, spune că a urmărit cum foar