Guvernul a suplimentat, printr-o hotărâre adoptată ieri, bugetul Ministerului Economiei cu 1,5 milioane lei, pentru construcţia de case destinate persoanelor din Ocnele Mari, afectate de surpările salinei din localitate, şi continuarea programului de ecologizare. Suma provine din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. O comisie a Corpului de Control a primului-ministru a fost, ieri, la Ocnele Mari pentru a discuta cu cei care refuză să-şi părăsească locuinţele pentru că nu sunt de acord cu despăgubirile propuse.
„Banii se dau la cursul euro din 2007 pentru că aşa a hotărât Guvernul. Aveţi termen ca până, joi dimineaţă, să solicitaţi o nouă reevaluare a locuinţei şi terenului. Le reevaluare se va ţine cont şi de scăderea preţurilor imobiliarelor din ultima perioadă”, a explicat Sabin Purcaru, directorul SC Conversmin SA, firma care stabileşte cuantumul despăgubirilor.
Opt familii nu sunt de acord cu sumele acordate şi preferă să le intre saramura în case. De pildă, Maria Comănceanu are trei construcţii cu şapte camere, plus anexe. „Să mi se facă o casă cu patru camere şi două garsoniere. La ultima evaluare mi s-au dat 200.000 de lei, foarte puţin la câte am. Vreau reevaluare”, a spus femeia.
Cursul mediu stabilit de Banca Naţională a României a fost în 2007 de 3,3 lei.
Nivelul saramurii evacuate din caverna prăbuşită a fostei mine de sare de la Ocnele Mari a crescut cu mai bine de un metru şi a inundat grădinile şi beciurile oamenilor.
De asemenea, potrivit autorităţilor locale, două drumuri din zonă au fost acoperite de saramură, iar câteva familii care locuiesc în casele aflate în zona bazinului de retenţie şi-au mutat deja animalelele şi bunurile din gospodării în locaţii mai sigure. Prăbuşirea controlată a tavanului de la fosta salină a început la 15 iulie şi se va încheia în câtev