Sindicatele critică forma elaborată de guvern, deoarece nu reprezintă rezultatul negocierilor cu partenerii sociali. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Aşteptată de mulţi ani, Legea salarizării unice naşte proteste înainte chiar de a fi adoptată. Nemulţumirea generală este legată de faptul că proiectul a fost modificat unilateral de guvern, reducându-se coeficienţii de salarizare agreaţi iniţial cu sindicatele. În consecinţă, acestea nu sunt de acord cu noua formă. Mai mult, proiectul a suferit modificări peste noapte, chiar înainte de a intra, ieri, în analiza executivului, potrivit unor surse sindicale.
„Aşa cum am stat ani întregi fără o lege a salarizării, ar trebui să nu ne grăbim acum, la presiunea Fondului Monetar Internaţional, şi să o compromitem”, ne-a declarat Marius Petcu, preşedinte al CNSLR Frăţia.
Potrivit acestuia, actuala formă a proiectului de lege nu asigură o creştere a salariilor într-o perioadă rezonabilă de timp. „Efectele vor apărea în patru-cinci ani, iar oamenii au pretenţia să susţină o lege care îşi produce efectele într-o perioadă de timp apropiat. Prin intervenţiile Ministerului Finanţelor, au fost anulate creşterile spectaculoase pentru cei cu salarii mici”, a completat Petcu. El a adăugat că vor încerca să adapteze din nou proiectul în perioada în care va fi supus dezbaterii publice. „Dacă nu, la jumătatea lunii septembrie vom fi pe poziţii de luptă”, a punctat liderul sindical.
Profesorii, cei mai nemulţumiţi
Printre categoriile de bugetari cele mai afectate de noua formă a Legii salarizării, prin care coeficienţii de salarizare au fost reduşi cu până la 60% faţă de forma agreată iniţial se numără şi profesorii. „Sunt nişte escroci: una negociem şi alta fac. Am dus negocieri două luni la Ministerul Muncii şi ce a ieşit? Profesorii universitari au ajuns sub jumătatea grilei. Staţi