Să ai grjă de copilul tău ca de ochii din cap, dar ce te faci când uiţi să-i protejezi tocmai vederea. Ochelarii de soare pentru copii sunt obligatorii, o spun specialiştii.
Nu de alta, dar o zi de plajă fără protecţie poate să le aducă micuţilor necazuri pe termen lung – cataractă sau degenerarea maculară.
"Expunerea îndelungată la radiaţiile ultraviolete creşte riscul dezvoltării la vârste mai tinere decât normal a cataractei, adică opacifierea cristalinului, lentila ochiului şi degenerescentei maculare legată de vârstă. Altfel spus, în ultima vreme întâlnim din ce în ce mai frecvent cataracta la 40-45 ani sau debut de degenerescenta maculară legată de vârsta la 45-50 ani. În urma cu câţiva ani, aceste boli apăreau după 60 ani", averizează Dr. Andreea Ciubotaru, Medic primar oftalmolog.
Ochelari de soare, pălării, şepcuţe - aliaţii în lupta cu soarele
Ochelarii de soare nu trebuie să fie musai de firmă atâta timp cât oferă protecţie. Nu vă gândiţi că-i greu să-i ţină după urechi sau poate-i rupe din prima. Există pe piaţă ochelari de soare cu bandă elastică, ideali pentru prichindeii care fac sport sau nu stau o clipă locului. E drept, preţul sare de 50 de lei, dar pentru ochişorii copiilor merită. Nu sunt doar uşor de purtat, ci şi suficient de cocheţi şi coloraţi cât să-i atragă pe micuţi să-i pună la ochi.
Când părinţii aleg ochelarii de soare nu trebuie să se uite doar la cât de la modă sunt, ci şi dacă oferă protecţie şi au filtru UV. Cei cu certificat de protecţie la U.V. 400, în general, sunt foarte buni, spune Dr. Andreea Ciubotaru. Atenţie, ochelarii "de formă" sunt chiar mai periculoşi în faţa soarelui decât dacă nu ai purta deloc.
"În momentul când copilul pune în faţa ochilor nişte ochelari cu lentile colorate, din cauza luminozităţii mai scăzute, pupila se dilată şi daca lentila nu este de