Compania IBM încearcă să creeze o nouă generaţie de microprocesoare folosind molecule de ADN, informează Reuters.
Structurile artificiale de ADN, sau " ADN origami", ar putea oferi un cadru ieftin pe care să fie construite mici microcipuri, potrivit unui raport publicat
în jurnalul Nature Nanotechnology.
IBM cercetează modul în care moleculele ADN se pot aranja în modele pe suprafaţa unui cip, urmând să fie acoperite cu nanostructuri. Reţeaua de nanostructuri ar putea acţiona apoi drept circuitele şi tranzistorii viitoarelor microcipuri, spun cercetătorii IBM.
"Acesta este pentru prima oară când molecule biologice sunt folosite în procesul de fabricaţie din industria de semiconductori", a declarat Spike Narayan, managerul de cercetări al IBM. "De fapt, acest lucru ne arată că structurile biologice precum ADN-ul oferă anumite modele repetative care pot fi reproduse şi folosite în procesele care implică semiconductori", a adăugat Narayan.
Cercetarea a fost desfăşurată în comun de Almaden Research Center al IBM şi California Institute of Technology.
În prezent, cu cât este mai mic cipul, cu atât mai scump este echipamentul de producţie. Narayan a spus că dacă procesul "ADN orgami" ajunge să fie folosit în producţie, echipamente de sute de milioane de dolari ar putea fi înlocuite de polimeri, soluţii DNA, dar şi alte echipamente, în valoare totală de mai puţin de un milion de dolari.
În prezent, cele mai rapide microcipuri pentru PC-uri sunt produse folosind tehnologia de 45 nanometri, dar cum în următorii ani s-ar putea ajunge la 22 de nanometri, asambalarea şi fabricarea cipurilor ar deveni tot mai scumpă şi dificilă, spune Bob Allen, manager la IBM Research.
Totuşi, procesoarele pe bază de molecule ADN sunt la cel puţin zece ani distanţă de realitate. Potrivit lui N