A treia colaborare a lui Joaquin Pheonix cu regizorul James Gray, „Two Lovers” (pe ecranele româneşti, „Iubire la New York”), îi oferă actorului o partitură extrem de interesantă, pe care acesta o interpretează cu o sensibilitate în acelaşi timp crudă şi elaborată.
Dacă până acum Gray s-a ocupat de lumea gangsterilor, cu acest film se mută pe teritoriul dramei romantice, iar Phoenix, care este actorul său preferat, l-a însoţit pentru a-l întruchipa pe Leonard, un bărbat charismatic, dar labil. După o poveste de iubire eşuată, Leonard încearcă să se reculeagă în casa părinţilor săi din Brooklyn. În ciuda problemelor sale psihice, farmecul şi inteligenţa sa îi aduc în preajmă două femei: Sandra (Vinessa Shaw) este caldă şi atentă, în timp ce Michelle (Gwyneth Paltrow) este senzuală, sofisticată şi imprevizibilă.
Aflându-se în căutarea fericirii, dar bântuit de demoni nu uşor de înfrânt, Leonard se află în faţa acestor două opţiuni complicate şi de legături familiale. Sandra este fiica unor prieteni de familie, pe care părinţii săi (Isabella Rossellini, excelentă în rolul mamei îngrijorate, şi Moni Monoshov, jucând perfect tatăl iubitor, dar stângaci) o şi văd drept noră; Michelle, pe de altă parte, deşi e „decorată” cu un întreg şirag de probleme, are capacitatea de a-l retrezi la viaţă pe Leonard, a cărui viaţă emoţională fusese aproape paralizată de experienţele sale trecute.
Filmul reuşeşte o serie de explorări psihologice fascinante, fără a cădea în păcatul melodramei şi fără a eşua în stereotipii. Drama e intensă, un univers al singurătăţii, disperării şi al suferinţei, dar construcţia lui atentă la nuanţele psihologice, aspiraţia sa realistă, rafinamentul sincerităţii sale, dar şi înclinaţiile sale ocazionale spre absurd şi ironie fac ca acest univers să fie profund autentic.
Filmul va rula, de vineri, la