Spre deosebire de vremuri mai in departate , de câteva zeci de ani incoace muzica nu mai diferentiaza provinciile istorice ale tarii. Peste tot "se asculta" cam acelasi fel de muzica. Radioul sau IPod-ul "cânta" ceva ce arareori mai este perceput dincolo de ritm si de cuvinte.
De aceea, orice manifestare muzicala dintr-o zona elevata desfasurata pe viu, cu o oarecare periodicitate, se transforma incet, dar sigur, in ceva mai mult decât un simplu festival. In acest sens, "Cetatea Muzicala a Brasovului", festival ajuns la cea de a saptea editie, este un exemplu elocvent. Manifestarea confera personalitate si continut vietii culturale a orasului la fiecare mijloc al lunii august, o luna in care Brasovul este parca mai european decât pe parcursul intregului an. Un mic, dar nu mai putin important procent din multimea de vizitatori - clienti ai unui tip de turism cu o evidenta tenta culturala - furnizeaza acea nota de prospetime necesara publicului traditional al festivalului.
Sediul mai mult decât cochet al Centrului Cultural Reduta, primeste o tusa de rafinament prin reintâlnirea cu muzicienii traditionali ai Cetatii Muzicale - o parte dintre ei artisti din diaspora româneasca - nota personala a fiecarei editii fiind distinct conturata de combinatiile camerale dintre acestia si invitatii lor de peste hotare sau din tara, cu totii iubitori de muzica româneasca. Se creeaza astfel in aceasta perioada la nivelul intregii zone, daca ne gândim si la Festivalul International "Enescu si muzica lumii" cu centrul la Sinaia, o interesanta si unica aglomerare, nu de putine ori soldata cu intâlniri artistice memorabile, a unora dintre cei mai valorosi artisti români din strainatate.
In acest an, intre 12 si 19 august, „Cetatea Muzicala a Brasovului" si-a deschis portile in fata publicului pentru a saptea oara, festivalul fiind organizat tot de Consil