ANAF va spori controlul pe venitul persoanelor fizice şi va înăspri măsurile de contracarare a evaziunii fiscale pe achiziţiile intracomunitare. Fiscul pare mai înspăimântat ca niciodată de amploarea evaziunii fiscale, dar este deranjat şi de unele lacune legislative, pe care vrea să le corecteze. Citiţi şi:
Novinite: România, a doua în topul evaziunii fiscale din UE
Dezbateri la Guvern pe tema evaziunii fiscale
Întâlnirea cu Sorin Blejnar, şeful Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), a început când un comisar al Gărzii Financiare încă nu terminase de prezentat un caz suspect de evaziune fiscală. O societate comercială din Ilfov a adus produse petroliere din Bulgaria, de la o rafinărie. Firma românească nu deţine licenţă de operator autorizat sau de antrepozit fiscal.
Acciza mică face evaziunea mare
Din documentele prezentate de aceasta, produsul adus din ţara vecină ar fi păcură. Potrivit lui Blejnar, motivul înscrierii produsului ca fiind păcură este nivelul redus al accizei: 15 euro pe tonă. „În realitate, marfa respectivă nu e nici păcură, nici motorină, dar are nişte particularităţi fizico-chimice asemănătoare carburanţilor auto. Prin amestecare, în unele locaţii clandestine, se obţin carburanţii auto contrafăcuţi“, ne lămureşte şeful ANAF.
„Când întâlnim astfel de acţiuni, avem surprize. Nu suntem dotaţi, nici noi, nici poliţia, în aşa fel încât să avem depozite în care să ţinem aceste produse, fie să le păstrăm ca probă, fie să le valorificăm în regim de urgenţă“, spune Blejnar.
„Acestea sunt problemele noastre: ne confruntăm cu nişte reţele foarte bine organizate, care au avocaţi buni, din case mari de avocatură şi profită şi de scăpări legislative“, se plânge şeful Fiscului. Alte state cum se descurcă? „Peste tot sunt probleme de genul ăsta“, replică Blej