Provine dintr-o familie în care muzica a fost la loc de mare cinste şi vrea să ducă tradiţia cât mai departe. PROFIL
Născut. 14 octombrie, 1983
Educaţie. Liceul Moise Nicoară, Liceul de Artă
Ocupaţie. Solist vocal, violonist
Familie. Necăsătorit
S-a născut şi a crescut într-o familie în care fiecare a avut înclinaţie pentru muzică. Invariabil, a ales acelaşi drum. La început, a fost vioara, pe care a studiat-o la Liceul de Artă din Arad.
Pe când avea 15 ani, bunicul său, al cărui nume îl poartă, l-a dus pe Muntele Găina, la Târgul de Fete. Până atunci, mai cântase în barurile din Arad şi cineva l-a recunoscut şi l-a rugat să cânte o melodie. „M-am simţit bine la microfon şi de atunci am decis să trec la canto”, a povestit arădeanul.
Cântă orice
De ceva vreme, a pus bazele formaţiei Quattro, alături de muzicienii Nelu Măcean (clape), Daniel Negrea (ajutor de solist), Cătălin (saxofon) şi Ghiocel Fekete (violonist). Alături de ei, cântă la nunţi, botezuri şi petreceri, având însă în minte şi un proiect ambiţios: relansarea serilor de muzică românească din oraş, tradiţionale până nu cu mult timp în urmă.
A fost pe scenă alături de nume importante din zona folclorică a Aradului, ca Tinu Vereşezan, Lucian Drăgan sau Lele Crăciunescu.
„Cântăm orice ni se cere. În zona noastră, lumea aşteaptă melodii din Bihor şi Banat, aşezate şi brâuri. În ultimii ani, manelele au fost cele care au adus bani. Ştiu ce se spune, dar nu mă interesează. Mă interesează să reuşesc. În fond, tot ce fac, fac pentru familia mea, pentru viitoarea mea soţie, Ana, şi pentru copilul care ni se va naşte”, a mărturisit Ioan Copil. Solistul a dezvăluit un mare neajuns la pieţei din Arad.
„Eu şi colegii mei, avem atestate. Dar în oraş sunt foarte puţini care şi-au luat! Aşa că preţurile s-au stricat din cauza apa