Blocajul din economie continua sa se adanceasca pe fondul lipsei de lichiditati si al conditiilor restrictive de creditare, din ce in ce mai multe firme ajungand in situatia de a emite instrumente de plata fara acoperire.
In iulie, bancile s-au confruntat cu peste 46.700 de cazuri in care nu au gasit suficienti bani in conturile firmelor pentru a onora cecurile sau biletele la ordin emise de acestea, cu o mie mai multe decat in luna anterioara, indica datele BNR. Numarul este aproape dublu fata de refuzurile inregistrate in iulie 2008.
Sumele refuzate la plata au inregistrat o scadere de 3,5% fata de luna iunie, dar se afla de peste 2,5 ori peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Analistii spun insa ca atat sumele refuzate, cat si numarul refuzurilor sunt indicatori importanti, iar faptul ca unul dintre acestia s-a inrautatit fata de luna anterioara indica un trend negativ la nivelul intregului segment.
"Ideal ar fi fost sa scada si numarul tranzactiilor si valoarea acestora", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica, noteaza ca "ambii indicatorii sunt importanti, iar faptul ca numarul incidentelor la plata a crescut arata ca o plaja mai mare de agenti economici din diverse domenii este afectata de criza".
Cauzele care impiedica firmele sa-si onoreze platile pot fi diverse si tin inclusiv de restrangerea creditarii si de intarzierea platilor pentru facturile emise, apreciaza analistii.
"Este vorba in primul rand de o distructie a cash-flow-ului. Firmele sunt mai atente la managementul cash-flow-ului si iau deciziile pe care le considera cele mai bune, amanand unele plati in favoarea altora", spune Lungu.
Multe firme care se confrunta cu clienti rau-platnici si-au luat deja masuri de siguranta si solicita mai multe garantii chiar daca astfel risca sa piarda din