» Romanii vor plati impozite locale, taxe si amenzi mai mari cu 20% din 2010, pentru a suplimenta bugetele localitatilor cu circa un miliard de euro.
» Primarii se tem ca aceasta masura sa nu fie un soc pentru populatie, insa se bucura de veniturile in plus pe care le-ar putea incasa, in principal de pe urma cresterii impozitelor pe locuinte si masini.
Primariile vor majora cu 20% impozitele si taxele locale de anul viitor, a decis Guvernul. Masura ar putea aduce venituri suplimentare de circa un miliard de euro la bugetele localitatilor, sustin surse din administratia centrala. Nivelurile impozitelor, taxelor locale, ale altor taxe asimilate acestora, precum si ale amenzilor nu au mai fost actualizate in functie de inflatie din 2006, cand au fost stabilite pentru anul 2007. Din acest motiv, in 2010 va fi permisa actualizarea lor cu inflatia din ultimii trei ani, care, cumulata, atinge 20%. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, sustine ca aceasta decizie "trebuia luata si era solicitata de mai mult timp de catre administratia locala". Reprezentantii administratiei locale spun ca ajustarea nivelului impozitelor si taxelor este binevenita, insa pe de alta parte se tem ca aceasta masura ar putea genera probleme legate de colectarea veniturilor respective de la populatia ale carei venituri au scazut. "Trebuie sa vedem cat inseamna, efectiv, pentru noi, aceasta majorare. Ea este, desigur, un venit suplimentar, insa cred ca va crea probleme foarte mari legate de incasare", ne-a declarat Gheorghe Nichita, primarul Iasiului. La randul sau, presedintele Asociatiei Consiliilor Judetene si Locale, Liviu Dragnea, apreciaza ca aceasta masura se impunea. In schimb, Teodor Dumitru Banciu, presedintele Asociatiei Oraselor din Romania, sustine ca masura cresterii impozitelor locale, desi este indreptatita, ar putea reprezenta "un soc" pentru populatie, in plin