Ceapa (Allium Cepa) este o sursă majoră de fenoli şi flavoinoide, fitonutrienţi care protejează organismul împotriva infecţiilor, bolilor cardiovasculare şi cancerului.
Un studiu publicat în Jurnalul de Agricultură şi Chimie Alimentară din SUA a arătat că modul în care este preparată ceapa poate influenţa proprietăţile antioxidante şi anticancerigene pe care anumite substanţe din compoziţia acestei legume le au asupra organismului.
Ceapa conţine fenoli, flavoinoide, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier şi cantităţi mici de vitamine A, B1, B2 şi C. Medicina naturistă vă poate ajuta să folosiţi la maximum calităţile cepei, astfel încât substanţele active să nu fie distruse. Cea mai bună este ceapa crudă; se mai foloseşte şi ceapă fiartă, însă, atenţie, nu trebuie lăsată prea mult pe foc.
Proprietăţi terapeutice
Ceapa se administrează intern ca energizant. Este, de asemenea, folositoare în tratarea edemelor, cirozei, pleureziei şi are proprietăţi antiseptice.
Pe cale externă se foloseşte ca remediu activ în stomatite şi afte, având un efect deosebit de puternic asupra infecţiei stafilococice. Iată în continuare câteva recomandări de folosire:
1. Exces de acid uric. Striviţi o ceapă până când obţineţi o pastă. Adăugaţi o jumătate de litru de apă caldă şi lăsaţi compoziţia să stea peste noapte. Dimineaţa, filtraţi şi beţi o ceaşcă din acest produs, amestecat cu puţină zeamă de lămâie şi îndulcit cu lămâie.
2. Abcese, furuncule: Aplicaţi pe părţile umflate bucăţi coapte de ceapă şi ţineţi apăsat 15 minute. Repetaţi de cinci ori pe zi.
3. Arsuri: Pentru arsuri uşoare, aplicaţi pe rană bucăţi de ceapă strivite şi amestecate cu un vârf de cuţit de sare.
4. Diabet: Curele regulate cu ceapă sunt recomandate pentru pancreas. Se foloseşte coaptă sau crudă, de trei ori pe zi, în timpul meselor