Şi cetăţenii oraşelor sunt afectaţi de criză, multe dintre societăţile private fiind falimentare. Mai mult de jumătate dintre primăriile judeţului Caraş-Severin nu şi-au primit banii bugetari pentru utilităţi. Ca să-şi plătească curentul, apa şi toate celelalte utilităţi, mulţi dintre primari au fost nevoiţi să ia decizii radicale, care au afectat în primul rând cetăţenii.
Bocşa o duce cel mai rău
În topul oraşelor care resimt criza financiară stă Bocşa. Primarul a început să ia măsuri încă de acum câteva luni, când salariul celor 180 de angajaţi ai primăriei a fost micşorat cu 40 %. Oamenii au venit până luna aceasta doar patru ore la lucru.
“Suntem foarte afectaţi de criză. În scurt timp oamenii vor fi din ce în ce mai afectaţi, pentru că foarte multe societăţi private nu mai funcţionează. Nu au mai venit bani în primărie de la agenţi economici şi situaţia s-a înrăutăţit“, a spus în această dimineaţă Mirel Pascu, primarul oraşului Bocşa. Aproape o sută de mii de lei a fost economisiţi până astăzi. Situaţia nu s-a remediat, urmând ca angajaţii de la Serviciul de Gospodărire Urbană să fie disponibilizaţi. Municipiul Caransebeş este a doua urbe afectată.
“Nu am primit bani deloc. Cred că suntem printre cei mai defavorizaţi la buget din tot judeţul dar deocamdată nu am trecut la disponibilizări“, a spus Ilie Iova, viceprimarul din Caransebeş. Chiar dacă problemele sunt mari şi în municipiul Reşiţa, putem spune că până la ora actuală se situează pe un loc mai bun decât celelalte oraşe.
Banii vin abia din septembrie
Din cele 72 de primării ale judeţului, 45 nu au primit bani pentru a-şi plăti facturile la utilităţi. Primarii au fost nevoiţi să facă rost de fonduri proprii, lucru dificil de realizat deoarece multe dintre firmele private au dat faliment. Patronii au fost şi ei nevoiţi s