Decizia lui Radu Timis, antreprenorul care a renuntat la a doua echipa de executivi la doar doua luni de la numire, pune in discutie felul in care ar trebui sa conduca afacerile antreprenorii locali. Cum e mai bine? Sa conduci de unul singur sau sa te bazezi pe manageri scoliti in marile multinationale?
Antreprenorii de pe piata locala au stiluri diferite cand vine vorba de conducerea afacerilor in timp de criza. Unii dintre ei au preferat sa renunte la orice fel de sprijin din exterior si sa conduca singuri activitatile companiei, in timp ce altii, mai precauti intr-o perioada de criza, au apelat la consultanti.
Radu Timis, 48 de ani, cel care a reusit sa construiasca in ultimii ani una dintre cele mai mari afaceri locale din industria mezelurilor, cu afaceri de 120 mil. euro in 2008, coordoneaza in acest moment impreuna cu sotia sa Cristina intreg managementul afacerii fondate in 1994.
Antreprenorul a renuntat la trei executivi de top recrutati de la A&D Pharma si Rompetrol. Marian Cretu (COO), Radu Soare (director de marketing si PR) si Camelia Crangus (director de HR si comunicare) au parasit grupul CrisTim la doar doua luni de la numirea in functie. „Eu cunosc cel mai bine businessul pe care il conduc. Ma gandesc si la doua noaptea la ce decizii trebuie sa iau. Un consultant nu este nimic altceva decat un angajat, care risca sa isi piarda bonusul daca ia o decizie gresita, pe cand eu risc sa imi pierd afacerea si sa afectez in acest fel si locurile de munca a 2.000 de oameni", spune seful CrisTim.
O parte dintre specialisti cred ca este bine sa ceri ajutor din afara, insa ceilalti spun ca un lider cu viziune poate reusi singur.
„In astfel de situatii, solutia este ca directorul general sa apeleze la un consultant sau la un coach care sa il ajute sa se detaseze de business si sa poata vedea imaginea de ansamblu. Atunci cand te