Partidele si donatorii candidatilor la alegerile prezidentiale din toamna sunt asteptati sa investeasca in campanie aproximativ 50 de milioane de euro, in conditiile in care doar primele trei partide ca importanta, PD-L, PSD si PNL vor cheltui 30 de milioane de euro pentru candidatii lor.
Traian Basescu, actualul sef al statului, este cel mai bine cotat in sondajele de opinie, cu 35% din intentiile de vot, cu mari sanse de a lua al doilea mandat, totusi el nu si-a anuntat inca candidatura la prezidentiale. El este urmat de Mircea Geoana, candidatul PSD, care are 22% in sondaje, si de liderul PNL Crin Antonescu, care este creditat cu 15%.
Asa arata si podiumul sumelor investite de partide in alegerile prezidentiale, sustine strategul Dan Andronic, fostul consilier al premierilor Adrian Nastase (PSD) si Calin Popescu-Tariceanu (PNL).
El crede ca PD-L si PSD vor investi cel mai mult in campania prezidentiala, intre 4 si 10 milioane de euro, in vreme ce liberalii vor investi in Crin Antonescu pana in 7 milioane de euro.
Ceilalti candidati, intre care Radu Duda (independent), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Hunor Kelemen (UDMR), eventual Sorin Oprescu (independent) si altii care vor dori sa-si creasca notorietatea intrand in alegeri vor contribui si ei cu aproximativ 20 de milioane de euro la campanie.
La alegerile locale si parlamentare de anul trecut, cele trei partide au cheltuit cel putin 15 milioane de euro, suma reprezentand valoarea donatiilor publicate in Monitorul Oficial.
PNL a primit in 2008 donatii de 6 milioane de euro, PD-L de 5 milioane, iar PSD de 4 milioane de euro.
Insa, pe langa cheltuielile limitate prin legea finantarii partidelor politice, in campanii se mai investesc sume importante de bani, spune Andronic.
Potrivit legii finantarii partidelor, limita maxima a cheltuielilor care pot fi efectuate de un partid,