Solicitările retailerilor, prezenţi în mall-urile din provincie, cu privire la plata chiriei ca procent din vânzări şi contribuţia proprietarilor la amenajarea magazinelor, ar putea pune dezvoltatorii acestor centre într-o mare dificultate în cazul în care acceptă. Consumul scăzut la nivel de ţară este primul semnal în privinţa unor venituri reduse încasate de proprietari. În prima parte a anului, nivelul chiriilor a scăzut în centrele comerciale din provincie cu 10 –
Solicitările retailerilor, prezenţi în mall-urile din provincie, cu privire la plata chiriei ca procent din vânzări şi contribuţia proprietarilor la amenajarea magazinelor, ar putea pune dezvoltatorii acestor centre într-o mare dificultate în cazul în care acceptă. Consumul scăzut la nivel de ţară este primul semnal în privinţa unor venituri reduse încasate de proprietari.
În prima parte a anului, nivelul chiriilor a scăzut în centrele comerciale din provincie cu 10 – 20%, neluând în calcul reducerile temporare de chirie care aduc un aport suplimentar scăderii menţionate.
„Scăderea chiriei la centrele comerciale din provincie este un subiect care comportă o discuţie mai largă. Cred că este mai important şi reprezintă într-adevăr o schimbare în abordarea închirierii, faptul că retailerii doresc să plătească chiria procent din vânzări şi să solicite ca proprietarii să contribuie la amenajarea magazinelor. Cred că dezvoltatorii trebuie să fie foarte selectivi în acordarea acestor facilităţi, mai ales că aceste două cerinţe ale retailerilor schimbă într-un anumit grad business plan-ul fiecărui dezvoltator“, a declarat pentru Capital.ro Răzvan Gheorghe, managing directorul Cushman&Wakefield România.
Retailul românesc înapoi în 2006
Potrivit lui Răzvan Gheorghe, chiar dacă cifrele nu arată foarte clar, această criză a dus România cel puţin 2 – 3 ani înapoi din punctul de vedere