Graniţele Uniunii Europene cu Elveţia, ţara muntoasă rămasă ca o insulă în mijlocul uniunii, s-au modificat din cauza încălzirii globale ce a dus la topirea şi retragerea unor gheţari, informează EU Observer. Parlamentul elveţian a aprobat miercuri o lege prin care a deplasat graniţa cu Italia cu 150 de metri, în anumite zone, în teritoriul italian.
Cele două state au format un comitet pentru a trasa proiectul noii frontiere la baza unui gheţar, lângă localitatea Zermatt. Înainte, frontiera din această regiune era marcată chiar pe gheţarul care se topeşte din cauza încălzirii globale, scrie EU Observer.
Procesul de topire a gheţarilor din Alpi, proces ce ar putea duce la dispariţia totală a acestora până în anul 2050, a dus la modificarea graniţei ce a fost fixată ultima oară în 1942, conform Biroului Federal de Topografie elveţian.
Demarcarea frontierei nu mai era vizibilă prin instalarea unor terminale sau indicatoare specifice, fapt caracteristic situaţiilor în care frontiera este deschisă , se precizează pe site-ul Ministerului eleveţian de Externe.
Formaţiunile orografice din munţi pot suferi schimbări importante, în special din cauza procesului de topire şi retragere a gheţarilor. Atunci când frontiera coincide cu marginea unui gheţar, ea urmează modificările progresive suferite de acest gheţar sub acţiunea agenţilor externi , scrie acelaşi site citat mai sus.
Începând din 1850, suprafeţele acoperite de gheţuri din Europa de vest s-au micşorat cu aproximativ 40%, iar volumul gheţarilor s-a diminuat cu peste 50%. Procesul de topire continuă într-un ritm accelerat.