Romania are una din cele mai valoroase resurse ale Europei: apa termala cu proprietati terapeutice. Avem 30 la suta din izvoarele continentului. Cele aproape 50 de statiuni balneare, care ne-ar putea aduce bani si faima, zac insa, bolnave, in mizerie. Cei care au cumparat vechile hoteluri si baze de tratament le-au lasat sa moara, iar statiunile sunt populate doar de pensionari bolnavi veniti cu bilete de la casa de pensii. Avem vreo sansa sa devenim tara spa-urilor naturale?
In plina criza financiara, in Romania se dezvolta o afacere de nisa: sanatatea prin apa, intr-un cuvant - spa. Romanii care castiga bine l-au descoperit in hotelurile de cinci stele din strainatate, si l-au adus acasa. Nu sunt mai mult de 15 oaze de relaxare in toata tara. Cateva hoteluri cu renume, din Bucuresti, Sibiu sau de la mare, au investit milioane de euro in spa-uri in care oamenii de afaceri tot mai stresati si mai obositi isi regasesc calmul si platesc bani frumosi pentru asta. O saltea din plastic, un ulei de trandafiri si o cada decorata cu leduri colorate se numeste sec hidroterapie uscata; face minuni.
Cel mai nou spa de 5 stele s-a deschis la Neptun. Investitorul se lauda ca a bagat sase milioane de euro. Constructia a durat doi ani - asta si din cauza ca piscina e la etajul 3. Deschisa cand e vreme frumoasa - acoperita cand e frig. Centrul se intinde pe 3.000 de metri patrati: o combinatie intre spa-ul medical, cu tratamente de recuperare, detoxifiere si slabire, si saloane de wellness - adica binefacere, prin masaje orientale - cu apa, cu bambus sau cu saculeti de ierburi medicinale, dusuri emotionale si tot ce tine de mangaieri si de rasfat.
Gazdele ne prezinta cele trei saune. "Sauna finlandeza clasica, intre saune este recomandat folosirea unui dus si atunci aveti la alegere un tropical rain, noi le numim dusuri emotionele. Primele doua secund