Gradinile de vara se trezesc la viata intr-un oras toropit de caldura si criza. Mai ales ca sunt gratis... In aceasta vara cel putin trei spatii de acest fel au revenit in circulatie in Bucuresti - gradina Palatului Ghika, gradina Capitol si Parcul Bazilescu. Seri dansante, proiectii de filme si concerte - un romantism din vremuri de demult, intors de voie, de nevoie.
Domeniul Palatului Ghika, monument istoric din sudul lacului Plumbuita, si-a redeschis oficial portile anul acesta si incearca sa stabileasca un nou standard. Pe terasa unde se proiecteaza filme, doamnele primesc saluri pentru serile mai racoroase sau evantaie pentru cele toride. .. Domnitorii care au construit palatul ar fi probabil incantati de gest.
De fapt, doar gradinile de 10.000 mp, un fel de lounge urias cu vedere la lac sunt deschise publicului. Cei tentati de interiorul palatului in stil neo-clasic trebuie sa stie ca e rezervat membrilor unui club privat.
Organizatorii proiectului Palatului Ghika vorbesc despre investitie doar in termeni de ani: aproape 4, pentru „reconsolidarea, restaurarea si modernizarea utilitatilor aferente si pentru recrearea atmosferei nobile".
La cinematograful in aer liber se proiecteaza filme vechi, uneori se canta jazz (in fiecare miercuri), alteori se danseaza (vinerea).
Pe terasa acoperita se servesc croissant et chocolat, aperitive frantuzesti, sorbet, frappé si crême brulée, iar pentru copii sunt amenajate locuri de joaca supravegheate. Cand se intampla ca muzica evenimentelor organizate in gradina sa interfereze cu proiectiile, terasa pune la dispozitie si casti.
Pe domeniu a fost la inceput casa banului Dumitrache Ghica, apoi a marelui vistiernic Ghika. Tot aici, Caragea Voda
l-a primit pe ambasadorul de Buhara, iar in 1821 a fost locul de intalnire dintre Tudor Vladimirescu si Alexandru Ipsilanti. Palatul Ghika i