La 23 iunie a.c., Liga Română contra Reumatismului a lansat site-ul www.reumatism.ro. Cifrele statisticilor postate acolo nu pot lăsa nepăsător pe nimeni: bolile reumatismale afectează peste 100 de milioane de persoane, în Europa. (...)
Interviu cu dl dr. Cătălin Codreanu, managerul Centrului de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia“
La 23 iunie a.c., Liga Română contra Reumatismului a lansat site-ul www.reumatism.ro. Cifrele statisticilor postate acolo nu pot lăsa nepăsător pe nimeni: bolile reumatismale afectează peste 100 de milioane de persoane, în Europa; 70% din cele cu vârsta între 55 şi 74 de ani au artroză la mâini, iar în aceeaşi proporţie, peste 70 de ani, au la genunchi; 80% din populaţie prezintă de-a lungul vieţii durere ombară joasă; în primii 10 ani de la debut, poliartrita reumatoidă duce la pierderea locului de muncă la 60% din bolnavi; un sfert din totalul costurilor produse de boli în Europa este pentru afecţiunile reumatismale. Despre această problematică frecventă şi complexă am discutat cu dl dr. Cătălin Codreanu, medic primar reumatolog, cercetător ştiinţific principal gr. I, manager al Centrului de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia“ din Capitală. Domnia sa este şi vicepreşedinte al Societăţii Române de Reumatologie (SRR), preşedinte al Ligii Române contra Reumatismului, reprezentant al României la EULAR (Liga Europeană contra Reumatismului) şi în Comitetul societăţilor naţionale ale IOF (Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză). – Potrivit datelor OMS, afecţiunile reumatismale reprezintă cauza de boală cel mai frecvent raportată la populaţia adultă. Cărui fapt credeţi că se datorează această situaţie, domnule doctor, şi cum se prezintă ea în ţara noastră?
– Datele de care dispunem privind România sunt limitate, nu există studii epidemiologice care să reflecte realitatea noastră. Din păcate, pentru că ele ar fi