Guvernul din Bulgaria îl va reînvesti în funcţie de guvernatorul demisionar al băncii centrale, Ivan Iskrov, care a anunţat că se va retrage din această poziţie în luna octombrie, în urma controverselor iscate de realegerea anticipată a oficialului, din mai. Premierul de la Sofia, Boiko Borisov, a declarat că partidul de centru-dreapta GERB, care a câştigat alegerile parlamentare în luna iulie în defavoarea partidului de doctrină socialistă, îl va numi pe Iskrov ca guvernato
Guvernul din Bulgaria îl va reînvesti în funcţie de guvernatorul demisionar al băncii centrale, Ivan Iskrov, care a anunţat că se va retrage din această poziţie în luna octombrie, în urma controverselor iscate de realegerea anticipată a oficialului, din mai.
Premierul de la Sofia, Boiko Borisov, a declarat că partidul de centru-dreapta GERB, care a câştigat alegerile parlamentare în luna iulie în defavoarea partidului de doctrină socialistă, îl va numi pe Iskrov ca guvernator al băncii centrale.
Iskrov şi-a depus joi demisia la parlamentul bulgar, valabilă din octombrie, declarând că doreşte să asigure dreptul noului guvern de a numi propriul candidat la funcţia de guvernator.
Vechiul parlament l-a reales, în luna mai, pe Iskrov pentru un al doilea mandat de şase ani la conducerea băncii centrale. Primul mandat va expira la 9 octombrie, iar unii experţi au arătat că votul anticipat a încălcat regulamentul băncii naţionale şi permite viitorului parlament să conteste numirea.
Borisov a ţinut să sublinieze, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, că "epopeea" de la banca centrală nu va afecta intenţia guvernului de a menţine actuala politică a consiliului monetar, cu reglementarea cursului levă/euro până la intrarea în zona euro.
Deciziile de politică monetară din Bulgaria sunt reglementate de consiliul monetar, însă banca centrală este considerată o instituţi