El este printre puţinii interpreţi de muzică populară ce au organizat spectacole de binefacere pentru oamenii nevoiaşi şi nevăzători.
Vasile Boiciuc a avut parte de o viaţă zbuciumată. Încă din fragedă pruncie a dat peste necazuri. „Am avut tată vitreg şi îmi amintesc că nu aveam voie să mânânc cu părinţii mei la masă şi îmi dădeau cu porţia”, povesteşte Vasile. Mama ar fi vrut să-i ofere tot ce-i mai bun pe lumea asta, dar era neajutorată. „Era nevăzătoare şi nu putea ieşi din cuvântul tatălui”, spune Boiciuc. A moştenit talentul de la cea care i-a dat viaţă, iar în momentele cele mai grele spune că se refugia în cântul popular. „Mama era cântăreaţă de grup, asta însemna că era invitată să ia parte la cântecele tradiţionale de nuntă şi horea (n.r. cânta) alături de alte femei din sat”, spune interpretul. „De multe ori când eram supărat, cântam şi eu”.
Se visa la Liceul de Artă
Ucrainean de origine, Vasile Boiciuc s-a născut în localitatea Rona de Sus din Maramureş. Acolo a absolvit şi primele opt clase, iar apoi a vrut să-şi continue studiile la secţia de pictură a Liceului de Artă din Baia Mare. „Exact în ziua în care a trebuit să susţin examenul de admitere, tatăl vitreg m-a dus la muncile câmpului. A spus că nu are bani să mă ţină în oraş”, spune Vasile Boiciuc. Dezamăgit de faptul că nu a ajuns la admitere, Vasile a plecat în localitatea Negreşti, unde s-a înscris la un liceu de mecanică.
S-a apucat de cântat datorită Mariei Rus
Prin anii ’60, Vasile Boiciuc a intrat în posesia unui aparat de radio. „Atunci erau la modă aparatele radio de buzunar. Am rugat-o pe mama să-mi cumpere unul, iar când mergeam la munca câmpului, îl luam cu mine şi îmi plăcea foarte mult să ascult programele muzicale”, relatează artistul. „M-am reîndrăgostit de folclor ascultând-o pe Maria Rus, o interpretă de muzică populară din