Experţii din domeniul resurselor umane au făcut un inventar al semnelor rele pe care angajatul le poate lua în calcul, în ceea ce priveşte intenţiile de concediere ale şefilor.
Cum să nu fii dat afară?
„Acţiunea din titlu (n.r. - concedierea) este ceea ce medicii numesc o atitudine curativă, adică este o epidemie, a se citi «se dă lumea afară», tu ai început să dai semne de boală, a se citi s-ar putea să fiu pe listă, nu eşti vaccinat, a se citi nu eşti indispensabil, vezi proverbul «sunt pline cimitirele de oameni de neînlocuit» şi, ca atare, ai nevoie de medicaţie ca să te faci bine, a se citi cum să nu te dea afară”, ne-a declarat Marius Gîrlea, general manager www.jobsinro.ro şi membru HR Club. Ce te sfătuiesc specialiştii să faci.
•Ţi s-a făcut o evaluare modestă sau ai primit o atenţionare din partea şefului.
•Nu ai fost inclus pe lista ultimelor bonusuri sau creşteri salariale, din cauza randamentului tău scăzut. În plus, nu mai ai acces la unele documente sau lucrări.
•De ceva timp, şeful e „cu ochii pe tine” sau „îţi suflă în ceafă” şi nu mai ai parte de aceeaşi libertate de mişcare ca până acum. Acesta e un semnal că şeful a obosit să fie subtil şi prin această metodă încearcă să îţi spună ceva.
•Colegii au început să te evite, poate pentu că ştiu că eşti „sub lupă”. Nu ţi se mai păstrează un loc la masa la care luai prânzul de obicei, nu mai primeşti înştiinţările pentru teleconferinţe, sau subiectul de discuţie este automat schimbat când colegii văd că îţi faci apariţia.
Există însă şi lucuri externe, pe care angajatul nu le poate influenţa:
•Ai un şef nou. Dacă cu vechiul şef te-ai înteles bine în ultimii cinci ani, acum şi-a făcut apariţia un nou cost-cutter. Pasul 1: nu are sens să aştepţi să te pună el pe listă, cere referinţe de la HR, pentru că sunt puţine şanse să le obţii de la noul şef, spune Mari