Actiunile motorului de cautare Google, un colos in sectorul sau de activitate, au crescut cu peste 400% de la momentul listarii, 19 august 2004, pana in prezent.
Daca in urma cu cinci ani, momentul cand Google s-a listat, un investitor paria 10 milioane de dolari (7,1 mil. euro) pe actiunile grupului, astazi ar fi avut o avere de 4,2 mld. dolari (3 mld. euro), suma care l-ar fi situat in primele 150 de locuri ale topului celor mai bogati oameni din lume realizat de revista Forbes.
Pretul pentru o actiune Google in momentul listarii pe bursa NASDAQ a fost de 85 de dolari, de peste cinci ori mai putin comparativ cu pretul actual, de 445 de dolari. Actiunile Google s-au apreciat cu 420% intr-o perioada in care indicele NASDAQ a urcat cu doar 8%. Actiunile principalului rival - Yahoo! - au pierdut aproape jumatate din valoarea lor in aceeasi perioada de timp.
Punctul culminant pentru actiunile companiei a fost in 2007, cand acestea erau tranzactionate la peste 700 de dolari.
Inceputul nu prevestea ce va urma
Datorita potentialului lor, actiunile grupului au fost utilizate si ca moneda de schimb in cadrul unor achizitii, cum a fost cazul celei in urma careia Google a cumparat site-ul Youtube in urma cu trei ani in schimbul sumei de 1,6 mld. dolari.
Listarea Google a dus la aparitia a aproximativ 1.000 de milionari printre angajatii Google. De atunci, mult mai multi milionari au fost plasmuiti in cadrul Googleplex, sediul companiei din Mountain View, California, iar fondatorii companiei Sergey Brim si Larry Page se afla la loc de seama in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume. Documentele oficiale arata ca fiecare dintre cei doi detine actiuni in cadrul Google a caror valoare de piata depaseste 12 mld. dolari, potrivit pretului actual al actiunilor Google.
Succesul Google a pus in umbra aspectele mai putin pozitive.