Ion Eftimie Sandu este general în rezervă şi nu mai deţine nicio funcţie în Ministerul Apărării din 3 martie 2009, dată până la care a fost general de flotilă aeriană, locţiitor al şefului Departamentului pentru Armamente, a precizat, astăzi purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu. Sursa: MApN Cu toate acestea Sandu a reprezentat MApN, deşi era în rezervă, simpozionul de cooperare militară româno-britanic, pentru anul 2009.
Sandu este unul dintre asociaţii firmei Desintco, alături de Romeo Oiţă, preşedintele Patronatului Serviciilor de Securitate, Cristian Geamănu, vicepreşedinte pe Europa de Est al General Defence Co USA, Mircea Băsescu şi Maria Cristian Cazacu, fiica lui Aurel Cazacu, fost şef al Romtehnica, preşedinte Romarm şi director în Ministerul Economiei pe probleme ale industriei.
Trebuie spus că Aurel Cazacu este cel care a cel care a negociat şi a finalizat în 2002 contractul privind achiziţionarea fregatelor britanice. Potrivit purtătorului de cuvânt al MApN, programul de modernizare a fregatelor urmează să fie realizat pe baza unei proceduri specifice de atribuire de tip competitiv, aprobată de Guvernul României printr-o hotârâre de guvern în luna noiembrie 2008.
Prin aceeaşi Hotărâre de guvern, au fost stabilite şi cele 11 firme care au fost selectate de MapN pentru a participa la dialogul competitiv. Astfel, firma la care este asociat fratele preşedintelui Băsescu - înfiinţată în urmă cu două luni - nu avea cum să fie implicată în acest proiect. În rezervă, la simpozion
Ultima acţiune oficială la care a participat generalul Sandu a fost cea din perioada 2 - 4 martie 2009, la sediul CN Romtehnica SA şi a fost vorba despre simpozionul "Comitetului Tehnic Mixt româno-britanic".
În cursul acestui simpozion s-a analizat împreună cu delegaţia Regatului Unit al Marii Britanii şi Irland