Antreprenori precum Dan Stoicescu, Mihai Miron, Victor Voicu sau Eugen Banciu si-au legat numele de industria farmaceutica dupa ce au dezvoltat, apoi au vandut companii pentru zeci sau sute de milioane de euro.
De profesie medici sau farmacisti, ei au inceput lupta cu giganti de talie mondiala la inceputul anilor '90 pe o piata care abia incepea sa se contureze. Cu o singura exceptie, cea a lui Mihai Miron, nu au fost anuntate investitii noi in industria farmaceutica, in principal din cauza domeniului foarte reglementat si a marjelor mici de profit.
Primii ani de capitalism din Romania au fost anii in care marii producatori internationali incepeau sa inregistreze produsele, iar lupta pentru cote de piata si vanzari era practic inexistenta.
In prezent concurenta in industria de medicamente se apropie de cea din pietele mature, majoritatea companiilor de talie mare fiind prezente si chiar daca au intrat mai tarziu, incep sa isi revendice locul intre primii zece jucatori.
Antreprenorii care si-au bifat exit-ul spun insa ca epoca investitiilor in productia de medicamente a trecut, piata fiind acum apanajul multinationalelor cu suficienta putere financiara pentru a face fata presiunii in crestere pe marje.
Nu se mai incumeta antreprenorii sa intre in productia de medicamente
"Nu cred ca vor mai exista noi companii romanesti care sa inceapa de la zero productia de medicamente. Conditiile care au fost dupa anii 1990 nu pot fi repetate si este foarte greu sa incepi de la zero, acum, o companie producatoare de medicamente. Trebuie sa dispui de fonduri, foarte multi bani, sa acoperi, sa identifici domenii de nisa, sa realizezi produse noi, de biotehnologie, care sa incorporeze progres si cercetare", spune Victor Voicu, unul dintre fostii actionari ai producatorului LaborMed.
Voicu este unul dintre fondatorii producatorului s