Eugeniu Ciobotea este cel mai cunoscut ceasornicar din Pitești. Oamenii îl știu de Jan și această meserie migăloasă a deprins-o de la unchiul său care a fost ceasornicar și bijutier. De 30 de ani practică această meserie și a devenit foarte priceput. Atât de priceput, încât toți cei care vor să-și lase bijuteria de ceas pe mâini bune, apelează la serviciile lui Jan.
„Din toţi câţi au fost admişi atunci, numai unul a rămas şi practică această meserie.”, adaugă ceasornicarul. În ţări precum Japonia, Elveţia, SUA, mari companii producătoare de ceasuri, finanţează programe profesionale pentru artişti în general, şi au ateliere de studiu pentru ceasornicari. „Aceştia sunt instruiţi timp de 12 luni, învaţă meserie cu adevărat, fac practicăî şi mai apoi nu sunt obligaţi să lucreze pentru compania care i-a finanţat. Deci, în ţări cu tradiţie în domeniul ceasurilor, excelenţa este susţinută pur şi simplu”, meţionează Eugeniu Ciobotaru.
Trebuie să vezi ceea ce nu se vede
Chiar dacă ştii foarte bine care sunt componentele minuscule ale unui ceas şi cunoşti foarte bine cum se îmbină şi funcţionează, tot ai nevoie de mult talent pentru a descoperi defectele ascunse. „Uneori defectele nu sunt la vedere. Trebuie să ştii unde să cauţi şi ce s faci pentru a-l repara. Uneori, între piese, se depune grăsime din transpiraţie şi ele nu mai funcţionează . Este un defect invizibil, iar ceasul fie funcţionează cu intermitenţe, fie nu mai mai funcţionează deloc.”, explică ceasornicarul Jan. Pe scurt, într-o meserie aproape chirurgicală cum este cea de ceasornicar, meseriaşul trebuie să înveţe să vadă şi nevăzutul.
Nu se mai găsesc componente pentru ceasuri
Meseria pe care o practică Eugeniu este pe cale de dispariţie şi nimeni nu face nimic să o salveze. În România nu mai există piese sau substanţe necesare pentru repararea şi întreţiner