Inflaţia cumulată din anii 2007-2009 va fi referinţa după care se vor majora impozitele şi amenzile din 2010. Guvernul a decis, în şedinţa din această săptămână, ca administraţiile locale să poată actualiza cu cel mult 20% cuantumurile impozitelor şi taxelor aplicate în 2010. Iniţiatorii deciziei de majorare a taxelor au calculat că, prin această măsură, la bugetul statului se vor colecta, anul viitor, venituri suplimentare de peste 970 de milioane de euro. Administraţiile locale vor putea actualiza nivelurile minime şi maxime ale valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale, altor taxe asimilate acestora, dar şi pe ale amenzilor, cu inflaţia pe anii 2007, 2008 şi 2009.
Dările se vor calcula pe un curs de 4,09 lei/euro
„Nivelurile acestor taxe nu au mai fost actualizate, în funcţie de inflaţie, din anul 2006, când au fost stabilite pentru anul 2007, şi din acest motiv în 2010 va fi permisă actualizarea lor cu inflaţia din ultimii trei ani, care, cumulată, atinge 20%“, au confirmat, pentru „Adevărul“, surse guvernamentale.
Cursul de 4,09 lei/euro, aplicabil pentru alinierea unor taxe la nivelul celor din Uniunea Europeană, a fost stabilit conform prognozelor oficiale privind cursul la 1 octombrie 2009. Această cotaţie va fi luată drept bază de calcul al tuturor aplicaţiilor fiscale (taxe, impozite, accize etc.) ce se vor plăti pe parcursul întregului an 2010.
Măsura a fost cerută de primari
Oficialii de la Palatul Victoria au declarat pentru agenţiile de presă, înaintea şedinţei Guvernului, că această măsură trebuia luată şi că era solicitată de mai mult timp de către administraţia locală.
De asemenea, măsura „se impunea inclusiv în ceea ce priveşte extinderea plajei de valori în care se pot încadra aceste taxe şi impozite“. Impozitele locale sunt percepute pentru case, terenu