Mircea Cărtărescu: "În ultimele săptămâni am aflat lucruri interesante despre învăţământul românesc, şi anume că el produce: 1. filosofi, 2. tâmpiţi, 3. şomeri." Sursa: Mediafax
Te aştepţi ca, plimbându-te pe o stradă însorită, să poţi identifica, în fiecare ins care trece pe lângă tine, una dintre aceste categorii, sau câte două şi chiar câte trei deodată într-un singur cetăţean. Personal, nu prea m-am ciocnit de filosofi până acum, dar tâmpiţi, slavă Domnului, câţi vrei, mai cu şcoală, mai fără şcoală. Cât despre şomeri - barba nerasă de câteva zile ar fi, poate, un indiciu.
La drept vorbind, şcoala nu poate fi făcută responsabilă pentru niciuna dintre aceste categorii umane. Pentru că, pur şi simplu, şcoala nu produce nici inteligenţă, nici caracter, nici locuri de muncă. Dacă, îndeobşte, „produce” ceva, şcoala produce competenţe. Nu tâmpiţii, filosofii şi şomerii sunt problema pieţei de muncă din România, ci incompetenţii.
Toate celelalte trăsături umane sunt conturate din primii ani de viaţă, determinate genetic şi social. Şcoala le poate favoriza sau diminua, şi în mod sigur, aşa cum e ea azi, le diminuează. Meşteşugul de tâmpenie al lui „mi-ţili, ni-vi-i”, despre care vorbea Trăsnea, s-a întins azi în toate domeniile învăţământului nostru. N-am uitat niciodată care sunt regiunile în care se găseşte minereu de fier în Uniunea Sovietică, aşa de bine mi le-a băgat în cap profesorul de geografie. Ştiu şi acum pe de rost toate lecţiile din cartea de latină dintr-a noua. Am şi acum coşmaruri teribile: mă scoate la tablă la matematică şi nu pot scrie şirul de fracţii care mi se-mpăienjenesc în faţa ochilor.
S-a spus de o mie de ori: nouăzeci la sută din ce înveţi în şcoală nu-ţi va mai folosi nicio dată în viaţă. Sunt lucruri inutile, care-ţi ocupă creierul degeaba. Şi totuşi, ca o furnică oarbă, şcoala le duce mai