Un inventar al oamenilor duri care conduc serviciile secrete din această zonă tumultuoasă a fost realizat de revista „Foreign Policy“. Câteva personaje cu nume aproape necunoscute influenţează enorm politica tumultuoasă a Israelului şi a ţărilor musulmane. Citiţi şi:
O nouă reţea de spionaj israeliană descoperită în Liban
Rusia lucrează la construirea unor avioane de spionaj stratosferice
Arhiepiscopul Pimen, spionul „Petru“
Loialitatea, aptitudinile sau norocul au făcut din şefii serviciilor secrete din Orientul Mijlociu persoane extrem de puternice. Israelul se bazează mult pe serviciul său secret pentru a contracara mai multe pericole, inclusiv pe cel „existenţial“, venit din partea Iranului. Şeful Mossadului, Meir Dagan, este apreciat pentru că a reformat serviciul secret, după o perioadă de decădere.
În Egipt, analiştii nu exclud posibilitatea ca şeful spionilor, Omar Suleiman, să devină cândva preşedinte. Iar în Iran, şeful Forţei Qud, Qassem Suleimani, e un jucător politic important, care are grijă de întreaga politică externă. Oficiali occidentali susţin că el menţine o relaţie strânsă cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei şi răspunde direct în faţa acestuia.
Siria: un „cupidon“ ajuns iscoadă
Cariera lui Assef Shawkat a fost catapultată atunci când a câştigat inima fiicei preşedintelui sirian Hafez al-Assad. Fost militar, Shawkat a primit funcţia de şef al serviciilor secrete militare în februarie 2005, aceeaşi lună în care a fost asasinat fostul premier libanez Rafik al-Hariri.
Cercetările iniţiale ale unei comisii a ONU au aruncat suspiciunile asupra sa. În 2006, SUA l-au numit „arhitectul-şef al dominaţiei Siriei asupra Libanului“. Ascensiunea lui pare a fi fost oprită de asasinarea responsabilului cu securitatea al Hezbollahului, Imad Mugniyah, în 2008, chi