Ca să-şi minimizeze pierderile, investitorii minoritari încearcă să anticipeze „mişcările“ acţionarilor majoritari. Plecarea companiilor de pe piaţa de capital sărăceşte bursa. Aflaţi din numărul 12 al revistei „Forbes România“ ce strategii au investitorii prinşi în cursa delistărilor. Numai în primele două săptămâni din luna august, piaţa românească de capital a fost marcată de trei evenimente cu impact asupra capitalizării Bursei de Valori Bucureşti (BVB). S-a consumat o premieră pentru 2009: cea mai mare ofertă de preluare lansată pe Bursa bucureşteană.
Grupul farmaceutic Sanofi-Aventis aruncă în piaţă nu mai puţin de 17,4 milioane de euro pentru a prelua pachetele minoritarilor companiei de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD).
În acelaşi timp, fosta piaţă electronică Rasdaq a rămas, începând din 3 august, fără compania care se situa pe locul trei în topul capitalizării - combinatul siderurgic TMK Reşiţa (SROY), iar jumătatea lui august a adus avizul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru retragerea asiguratorului ASIROM (ASRA), membră a Vienna Insurance Group.
Posibilităţi limitate
Dacă investitorii instituţionali (fonduri de investiţii sau alte companii) nemulţumiţi de preţul oferit au manifestat, nu de puţine ori, tentative de a bloca ofertele de preluare, micilor investitori persoane fizice nu le rămâne decât să anticipeze mutările strategice ale acţionarilor majoritari. Cursa delistărilor nu lasă, însă, loc de foarte multe „artificii“.
Dacă te hotărăşti să integrezi în mod deosebit potenţialul transferului pachetului majoritar în criteriile de investiţie, poţi obţine un profit de câteva procente. Laşi la o parte criteriile de bază, precum preţul acţiunii, situaţia financiară, perspectivele firmei, piaţa pe care activează, şi urmăreşti să beneficiezi strict din transferul