De câteva zeci de ani, gălăţenii care trec prin apropierea bisericii Mavromol traversează ca pietoni ori parchează maşinile pe terenul unde înainte se afla cimitirul. Deşi reprezentanţii parohiei au obţinut în instanţă o decizie de desfiinţare a construcţiilor, nu s-a întâmplat nimic. În perioada regimului comunist, parohia a fost expropriată abuziv de 3.100 de metri pătraţi.
Locul este sacru potrivit regulamentului pentru administrarea averilor bisericeşti, întrucât acolo a existat cimitirul mănăstirii Mavromol.
Terenul era cuprins de gardul actual al bisericii până la banda rutieră a străzii Nicolae Bălcescu şi de la restaurantul "King" până la limita Aleii Mavromol. După preluare, spaţiul a devenit parcare auto, destinaţie menţinută până în 1990, când diverse persoane juridice au început să construiască acolo.
Aprobarea lor de către autorităţile locale este de neînţeles şi deoarece Biserica "Adormirea Maicii Domnului" este monument istoric pe lista UNESCO, în prezent singura ctitorie domnească din Galaţi. Ori, legea interzice autorizarea lucrărilor de construcţie pe o rază de 100 de metri faţă de monumentele istorice.
Decizia de desfiinţare nu se respectă
În 1995, Tribunalul Galaţi a dispus printr-o sentinţă civilă anularea autorizaţiilor de construire pentru cele două imobile ridicate acolo după ‘90.
Lucrurile păreau că au intrat pe făgaşul normal după ce în 1997 Primăria Galaţi emite o autorizaţie de desfiinţare a construcţiilor ridicate, ce stipula readucerea terenului la forma iniţială.
Numai că, aşa cum se întâmplă pe la noi, autorizaţia nu a fost respectată de persoanele juridice care au construit clădirile în zonă.
Între timp, preoţii parohi au reluat solicitarea către Primăria Galaţi după ce persoanele juridice care deţin una dintre clădiri au început constru