Cele două orașe concurează, dar se vor și susține reciproc în proiectele de atragere de investitori. Reprezentanții celor două orașe s-au întâlnit, azi, la conferința „Oradea și Debrecen în Uniunea Europeană – Strategii de Dezvoltare”, pentru a-și afla atât situația actuală, cât și posibilele puncte de colaborare.
„Trebuie să găsim acele punți de colaborare prin care să ajutăm la dezvoltarea întregii regiuni”, a spus viceprimarul Biro Rozalia. Cele două orașe sunt înfrățite din 1991, iar de șase ani colaborează și în cadrul Euroregiunii Bihor – Hajdu Bihar. Cele două municipii fac parte din aceeași regiune de dezvoltare, iar în acest moment Debrecenul este cu un pas înainte ca număr de investitori și productivitate economică. „Vrem să ne cunoaștem mai bine experiențele de dezvoltare, să vedem până unde concurăm, unde putem colabora și care dintre orașe va deveni polul de atracție pentru investitori”, a mai precizat Biro Rozalia.
Oradea începe reindustrializarea
„Dezvoltarea este o aventură în perioadă de criză. Cu toate acestea acum trebuie să punem bazele dezvoltării pentru o economie sănătoasă”, a spus Marcel Boloș, directorul Direcției de Dezvoltare Durabilă și fonduri Europene din primăria orădeană. Prioritățile municipiului în acest moment sunt dezvoltarea infrastructurii rutiere și de utilități, a unor parcuri industriale, modernizarea furnizorului de termie și accentuarea turismului prin reabilitarea Cetății Oradea și a clădirilor monument. În parcurile industriale vor fi relocate o parte a firmelor din industria orădeană și atrași noi investitori. Un loc aparte îl au în strategia primăriei, spațiile verzi și parcările.„În relația cu Debrecen trebuie să ne completăm reciproc și să vedem care din cele două orașe va fi polul de atracție.”, spune Biro Rozalia.