Pierderile principalilor jucatori din industria prelucrarii lemnului s-au adancit anul trecut pana la peste 40 mil. euro, releva o analiza a ZF pe baza datelor existente pe site-ul Ministerului de Finante.
In 2007, pierderile din industria lemnului au fost de circa 28 mil. euro. Afacerile cumulate ale companiilor au ajuns la 800 mil. euro (inclusiv Romsilva), in crestere usoara fata de nivelul din 745 mil. euro din 2007.
"Piata in domeniul nostru a fost foarte dificila anul trecut, cu scaderi foarte mari atat la intern, cat si la export. Noi am incercat sa fim cat mai activi si sa deschidem cat mai multe piete", a spus Cosmin Capra, managerul Holzindustrie Schweighofer Romania, unul dintre primii jucatori pe aceasta piata.
Pierderi, dupa investitii de sute de milioane de euro
In industria lemnului, companiile au derulat investitii de sute de milioane de euro in anii premergatori crizei in unitati de productie, atrase de forta de munca ieftina si de pretul redus al lemnului. Una dintre cele mai mari este fabrica Egger de la Radauti unde productia a demarat anul trecut dupa investitii de 210 mil. euro. In cateva luni de productie, Egger a avut vanzari de 66 mil. euro, dar si pierderi de aproape 12 mil. euro. Planul austriecilor era ca in 2010 nivelul afacerilor lor sa fie de 150 mil. euro.
"In partea a doua a anului ne-am propus sa rezistam in criza fara sa reducem personalul. Nu am avut o politica de reducere a productiei si am vrut sa fim cat mai activi in gasirea de noi piete", a mai spus Capra.
In cazul companiilor care prelucreaza lemnul o pondere importanta din productie merge la export. In cazul Holzindustrie procentul este de aproximativ 80%. Cea mai importanta piata este Japonia, iar principalii clienti sunt cei din industria de constructii. Cum constructiile resimt puternic socul crizei, jucatorii din prelucrarea lem