Impozitul pe cladiri, impozitul pe teren, taxa pe teren, taxa pentru mijloace de transport, impozitul pe spectacole si taxele de timbru - adica contributiile romanilor la bugetele locale - vor fi majorate cu circa 17% in 2010.
Veniturile suplimentare de care va beneficia bugetul consolidat al statului vor compensa scaderea de venituri la bugetul de stat din TVA, impozit pe venit si accize, in conditiile in care guvernul actual afirma ca vrea sa mentina cota unica si TVA la nivelurile actuale.
Cheltuielile bugetelor locale sunt aproape egale intr-un an cu cele ale bugetului de stat.
Taxele si impozitele locale vor putea fi indexate anul viitor cu inflatia din perioada 2007-2009, de circa 17,2%, ceea ce va aduce venituri suplimentare de 970 de milioane de euro, adica aproape 0,8% din PIB.
Rata inflatiei a fost in 2007 de 6,6%, in 2008 de 6,3%, iar anul acesta prognoza oficiala a Bancii Nationale indica o valoare de 4,3%.
„Nivelurile acestor taxe nu au mai fost actualizate, in functie de inflatie, din anul 2006, cand au fost stabilite pentru anul 2007, si din acest motiv in 2010 va fi permisa actualizarea lor cu inflatia din ultimii trei ani, care cumulata atinge 20%", au spus surse oficiale, citate de Mediafax.
Acest lucru este precizat si in Codul fiscal pe anul 2009: „In cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza o data la 3 ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare".
Guvernul a decis miercuri, printr-o hotarare, sa permita administratiilor locale actualizarea nivelurilor minime si maxime ale valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale, altor taxe asimilate acestora, precum si ale amenzilor. Veniturile bugetelor locale au fost de cinci miliarde de euro in perioada i